Det er svært at give en definition af alternativ behandling. Alternativ behandling kan defineres som behandlingsformer, der er baseret på metoder, som hovedsageligt bruges uden for det konventionelle sundhedsvæsen. Alternativ behandling kan udføres af personer uden en sundhedsfaglig autorisation.
En ordning, der skal sikre patienten og gør det muligt at modtage behandling på et privathospital, hvis ventetiden på et offentligt sygehus for udredning eller behandling overstiger 30 kalenderdage. Privathospitalet indgår en aftale med regionen og skal være i stand til at varetage opgaven.
Behandling, der har til hensigt at udvikle og genoptræne fysiske, psykiske og sociale færdigheder
Hvornår kan jeg få tilskud fra det offentlige?
Du kan med en henvisning fra din egen praktiserende læge få tilskud, hvis du har en af følgende diagnoser:
Du kan også behandles hos en fodterapeut uden henvisning fra din læge, og i dette tilfælde får du ikke tilskud fra din region.
Hvor meget kan jeg få i tilskud fra det offentlige?
Regionerne yder et varierende tilskud til hver af de fire diagnoser ovenover. Du betaler din egen andel direkte til fodterapeuten.
Nysgerrig efter mere info?
Priserne med tilskud er reguleret i Aftale om fodterapi Overenskomst 2021 - 2024. Se en oversigt over priserne ved at klikke her.
Er din ventetid for lang?
Synes du, at ventetiden hos din fodterapeut er for lang, og er du interesseret i at komme hurtigere til? For at finde fodterapeuter klik her. Vælg:
Du finder nu de nærmeste fodterapeuter og kan se deres forventede ventetid og anmeldelser.
Hvornår kan jeg få tilskud fra det offentlige?
Har du problemer, der kræver fysioterapeutisk behandling, kan din læge efter aftale henvise dig til fysioterapi. Du kan også behandles hos en fysioterapeut uden henvisning fra din læge, og i dette tilfælde får du ikke tilskud fra din region.
Hvor meget kan jeg få i tilskud fra det offentlige?
Dit tilskud udgør dags dato 39,3 % for 1. konsultation, normal træning og holdtræning, som er de mest brugte behandlingstyper indenfor fysioterapi. Vær opmærksom på følgende:
Nysgerrig efter mere info?
Priserne med tilskud er reguleret i Overenskomst om almindelig fysioterapi. Se en oversigt over priserne ved at klikke her.
Er din ventetid for lang?
Synes du, at ventetiden hos din fysioterapeut er for lang, og er du interesseret i at komme hurtigere til? For at finde fysioterapeuter klik her. Vælg:
Du finder nu de nærmeste fysioterapeuter og kan se deres forventede ventetid og anmeldelser.
Hvornår kan jeg få tilskud fra det offentlige?
Der er offentligt tilskud til kiropraktorbehandling. Det kræver ikke henvisning fra din praktiserende læge. Du kan derfor uden involvering fra din egen læge finde en kiropraktor til at behandle dig og automatisk modtage tilskud fra det offentlige.
Hvor meget kan jeg få i tilskud fra det offentlige?
Regionerne yder et tilskud på 60 pct. af de fastsatte priser pr. konsultation i overenskomsten til disse forløb:
Regionerne yder et tilskud på ca. 80 pct. af de fastsatte priser pr. konsultation i overenskomsten til:
Nysgerrig efter mere info?
Priserne med tilskud er reguleret i Landsoverenskomst om kiropraktik. Se en oversigt over priserne ved at klikke her.
Er din ventetid for lang?
Synes du, at ventetiden hos din kiropraktor er for lang, og er du interesseret i at komme hurtigere til? For at finde kiropraktorer klik her. Vælg:
Du finder nu de nærmeste kiropraktorer og kan se deres forventede ventetid og anmeldelser.
En godkendelse fra fx praktiserende læge af, at en patient er berettiget til at modtage behandling hos fx speciallæge, fysioterapeut, psykolog mm.
Skriftlig aftale, som skal overholdes af alle involverede parter. Lavet på baggrund af forhandling mellem to eller flere parter, som fx berører lønmodtagers arbejdsmarkedsforhold vedr. løn, arbejdstid mm.
En læge, der er videreuddannet i almen medicin og som arbejder i en lægeklinik/praksis. Den praktiserende læge behandler størstedelen af alle sygdomme og kan henvise til speciallæger, hvis evt. udredning og behandling er uden for den praktiserende læges kompetencer.
Privatejet hospital, hvor man mod brugerbetaling kan blive behandlet for en række sygdomme og lidelser.
Hvornår kan jeg få tilskud fra det offentlige?
Du kan få tilskud til psykologhjælp, hvis du er blandt følgende:
Du kan også behandles hos en psykolog uden henvisning fra din læge, og i dette tilfælde får du ikke tilskud fra din region.
Hvilken type behandling kan jeg modtage med henvisning fra lægen?
Hvor meget kan jeg få i tilskud fra det offentlige?
Regionerne yder et tilskud på 60 pct. af de fastsatte priser pr. konsultation i overenskomsten. Du betaler din egen del af beløbet direkte til psykologen.
Det er gratis (dvs. tilskud på 100%) for dig at modtage psykologhjælp, hvis du hører til en af følgende:
Nysgerrig efter mere info?
Priserne med tilskud er reguleret i Overenskomst om psykologihjælp. Se en oversigt over priserne ved at klikke her.
Er din ventetid for lang?
Synes du, at ventetiden hos din psykolog er for lang, og er du interesseret i at komme hurtigere til? For at finde psykologer klik her. Vælg:
Du finder nu de nærmeste psykologer og kan se deres forventede ventetid og anmeldelser.
Person, der behandler psykiske lidelser fx via samtale, drømmeanalyse eller hypnose.
RAB - Registrerede Alternative Behandlere er en beskyttet titel, som alternative behandlere kan få, og registreringsordning, som gør det lettere for forbrugeren at navigere i ift., om en behandler opfylder visse minimumskrav, der skal sikre en god klinisk praksis.
Læge, der efter endt universitetsuddannelse til læge og KBU (klinisk basisuddannelse), har en videreuddannelse på yderligere 5-6 år i et af 38 specialer. Med en lægehenvisning, er det muligt at modtage behandling hos en speciallæge.
Forsikring af syge mennesker, der sikrer alle sundhedshjælp. Ordningen i Danmark er et eksempel herpå. Alle med dansk bopæl har ret til behandling hos læge og speciallæge uden omkostning. Derudover sikres tilskud til medicin, tandlæge, fysioterapi, fodterapi, kiropraktor og psykolog.
Som dansk statsborger med bopæl inden for landets grænser kan du vælge mellem to sygesikringsgrupper:
Sikringsgruppe 1
Hvis du er i gruppe 1 og vil modtage tilskud til din behandling, skal du have en henvisning fra din læge til behandling hos en fysioterapeut, fodterapeut og psykolog. Du behøver ikke henvisning til tandlæge, tandplejer og kiropraktor, fordi du her automatisk modtager tilskud, når du får en behandling. Hvis du vil modtage behandling fra en speciallæge, så kræver dette en henvisning fra din praktiserende læge. Speciallægerne:
er undtaget, og du kan derfor direkte booke tid hos dem uden henvisning og altid modtage tilskud til din behandling.
Regionen betaler alle udgifter til behandling hos læge eller speciallæge. Du skal dog være opmærksom på, at lægen/speciallægen skal have en aftale med regionen. Nogle læger, som har en aftale, tilbyder også privat behandling. Den private behandling skal du selv betale for.
Hvis du er i sikringsgruppe 1, kan din læge ikke opkræve gebyr, hvis du udebliver fra en konsultation.
Find de bedste behandlere tæt på dig ved at klikke her.
Sikringsgruppe 2
Hvis du er i sikringsgruppe to, så har du samme vilkår som i sikringsgruppe 1, pånær følgende væsentlige forskelle:
Følgende behandlere har selv mulighed for at fastsætte størrelsen af deres honorar for en behandling:
Hvis du stadigvæk ønsker at modtage tilskud til en behandling, skal du have en lægehenvisning fra din praktiserende læge for følgende typer behandlere:
Det bemærkes, at psykologen skal have en aftale med regionen, for at du kan få tilskud.
Som gruppe 2-sikret kan du få behandling på samme vilkår og med de samme begrænsninger som gruppe 1-sikret. Det betyder, at du kan få det samme antal behandlinger, som hvis du var i sikringsgruppe 1. Hvis din speciallæge vurderer, at du har behov for flere behandlinger, end du normalt ville få som gruppe 1-sikret, skal din praktiserende læge vurdere dit behov for behandling.
Du kan skifte sygesikringsgruppe på borger.dk ved at klikke her.
Du kan skifte læge på borger.dk ved at klikke her.
Find de bedste behandlere tæt på dig ved at klikke her.
Tandlægen beskæftiger sig med undersøgelse, behandling og pleje af tænder især ud fra et forebyggende aspekt.
Bestemmelser, som gør det muligt at modtage tilskudsberettiget behandling og medicin. Som dansk borger er man eksempelvis berettiget til et vist antal gratis behandlinger hos fysioterapeut, psykolog mv. Herefter vil man skulle betale et reduceret beløb. Jo større en udgift man har til medicin, jo større et tilskud får man.